Appreciation of the importance of informal learning in our time - the importance of the use of free time in choosing a career

Authors

  • Edina Mohos
  • Mária Kraiciné dr. Szokoly

DOI:

https://doi.org/10.3311/ope.579

Abstract

A 21. századra az élethosszig tartó tanulás fogalma széles körben ismertté, a mindennapi életben és a munkaerőpiacon betöltött szerepének fontossága elfogadottá vált. Amig korábban a tanulásnak főként a formális, iskolához kötődő területe volt meghatározó, az új évezredben a nem formális és az informális színterén megvalósuló területei kerültek reflektorfénybe, és egyre inkább megkerülhetetlenné vált a szakképzés és a munka világában az informális tanulás értelmezése és elismerése. A digitális technológia elterjedésével a tanulás minden területe új színtérrel bővült, hiszen a digitális platformok mindegyike jelentősen bővíti a tanulási lehetőségeket, átalakítja a szokásokat, nem utolsó sorban gazdagítja az informális tanulás világát is. A tanulmány – egy kismintás, egyetemi hallgatók körében végzett pilot jellegű kutatás kapcsán - az informális tanulás fogalmára és színterei közül a szabadidő területére reflektál és felhívja a figyelmet a pályaorientáció és az iskolai oktatáson túli területeken megszerezhető és kompetenciák és skillek munkaerőpiaci jelentőségére. A téma fontosságát jelzi, hogy 2023-ban az előzetes tudás beszámításának feladatai a szak- és felnőttképzés, valamint a felsőoktatás területén jogszabályban előírt módon napirendre került.

Author Biographies

Edina Mohos

PhD student. ELTE Eötvös Loránd University, Budapest, Faculty of Education and Psychology, Doctoral School of Education. ELTE Eötvös Loránd University, Budapest, Faculty of Education and Psychology, Institute for Adult Education Research and Knowledge Management. Her research focuses on the relationship between informal learning and career orientation in the context of leisure time use.

Mária Kraiciné dr. Szokoly

Her field of research focuses on the examination of teacher-andragogue roles and competencies, catch-up of disadvantaged social groups through training, and the methodology of adult education.

Published

2024-01-28

Issue

Section

Tanulmányok