Mit várnak a fiatalok 2025-től?

Authors

  • Mária Bernschütz
  • Rita Krisztina Dörnyei
  • Erzsébet Nováky

DOI:

https://doi.org/10.3311/ope.35

Abstract

A tanulmány két – 2007-ben és 2015-ben készített – a fiatalok jövőre vonatkozó elvárásait felmérő empirikus vizsgálat eredményeit hasonlítja össze. A kérdéskörök átfogják a jövőtervezés (oktatás, munka, migráció), a személyes tér (család, egészség, sport, alternatív gyógymódok, spiritualizmus, jótékonykodás), valamint atársadalom és a környezet (életszínvonal, munkanélküliség, új atomerőmű, hulladékgyűjtés, víz jelentősége) aktuális és egyre fontosabbá váló problémaköreit. A válaszolók vélekedése részben kritika a jelenről és reális kép a jövőről.*The study compares the results of two empiric surveys made in 2007 and 2015 on young people’s expectations concerning the future. The questions cover the current fields of future planning (education, work and migration), the personal scope (family, health, sports, alternative medicine, spiritualism and charity) and the society and the environment (living standard, unemployment, new atomic power plant) that are growing more and more important. The responses given partly reflect the criticism of the present and a realistic picture of the future. 

Author Biographies

Mária Bernschütz

A Budapesti Corvinus Egyetem marketing mesterszakának elvégzése után 2007-ben szerzett diplomát az ELTE BTK Média és kommunikáció szakon. Marketingkommunikációval, illetve médiaelmélettel kapcsolatos tantárgyakat oktat, ezekben a témakörökben kutatásokat is vezet. 2013 óta foglalkozik generációkutatással. Y generáció és a munkavállalás kapcsolatáról szóló kutatást végzett, majd Z generáció és az újmédiás eszközök használatával kapcsolatos vizsgálatokba kezdett. Fokozatát 2012-ben szerezte meg a Budapesti Corvinus Egyetemen. 2012 óta országos üzleti konferenciákon meghívott előadó, illetve szakmai beszélgetések moderátora. Jelenleg az Edutus Főiskola docense.

Rita Krisztina Dörnyei

Az IBS docense, korábban a Budapesti Corvinus Egyetemen, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemen és a mexikói Tecnológico de Monterrey-n oktatott marketing témájú kurzusokat. Emellett tanácsadóként csomagolás- és termékfejlesztési, marketingstratégiai és márkázással kapcsolatos döntéselőkészítő munkákban vesz részt.

Erzsébet Nováky

DSc, közgazdász, nemzetközileg elismert jövőkutató, Professor Emerita a Budapesti Corvinus Egyetemen, 1989-2012 között a Jövőkutatás Tanszék vezetője, az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottságának elnöke.

Downloads

Published

2016-08-16

Issue

Section

Tanulmányok