A diákok mindennapjai, a tanulói munkaterhek vizsgálata az érettségi előtti és utáni 2-2 évfolyamon

Authors

  • Gyöngyi Dobozy

DOI:

https://doi.org/10.3311/ope.60

Abstract

Ha megvizsgáljuk a diákok mindennapjait, és ezen belül felmérjük az iskolában és az iskolán kívül a tanulás érdekében - a közlekedésre, a szakkörön, emelt szintű oktatáson, a korrepetáláson töltött időt, és még a délutáni tanulást is – töltött időt, akkor nagyon megdöbbentő adatot kaphatunk. Ez főleg a 2013. szeptember 1-je után bevezetett új kerettanterv óta érvényesül, mivel a szakközépiskolában kötelezően töltött idő heti 35 óra az iskola által szabadon tervezhető heti 4 órakerettel együtt. E témában, a szakképzés területén, 13-14. évfolyamon még nem folytattak ilyen jellegű kutatást, az érettségi előtti képzésnél pedig az utóbbi 10 évben nem történt nagyobb horderejű, és közzétett kutatás. A 2003 óta megnövekedett „diákmunkaidő” változásait, és részleteit mutatom be cikkemben.

Author Biography

Gyöngyi Dobozy

 

Az 1995/96-os tanév óta oktatok Kecskeméten közgazdásztanárként. Ebből az első öt tanévet csak felnőttoktatásban, a további 15 évet a mai napig is - a felnőttoktatás mellett- közgazdasági szakközépiskola érettségi előtti képzésében, és érettségi utáni OKJ-s szakképzésében.
Főbb oktatott tantárgyaim: adózás, elektronikus adóbevallás, pénzügy, számvitel, statisztika, vállalkozás, marketing.

Versenyeredményeim:
2014/2015. tanév: OSZTV verseny, pénzügyi számviteli ügyintéző szakképzésnél adózás, elektronikus adóbevallás tantárgyak felkészítésénél – országos 5. helyezés,
2013/2014. tanév: SZÉTV verseny, közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan) tantárgy felkészítésénél - országos 11. helyezés.

A BME-GTK-n hallgatójaként végeztem 2015-ben, mindkettő oklevelem „kitüntetéses” minősítéssel kaptam:
- közgazdásztanár mesterképzési szak (MA), és
- szakvizsgázott pedagógus, közoktatási vezető.

Downloads

Published

2016-09-07

Issue

Section

Tanulmányok