Az idősek foglalkoztatottsága és az élettel való elégedettsége. Az Európai Életminőség-felmérések adatainak elemzése

Authors

  • Éva Berde
  • László Tőkés

DOI:

https://doi.org/10.3311/ope.441

Abstract

Az Európai Életminőség-felmérés eddig publikált négy hulláma közül az utolsó három együttes adatait vizsgáltuk az idősebb munkavállalók élettel való elégedettségének feltárására. A legkisebb négyzetek elvét, valamint az ún. ordinális eredményváltozójú logisztikus modellt alkalmazva rámutattunk, hogy a foglalkoztatottak élettel való elégedettsége, számos más karakterisztikára kontrollálva, magasabb, mint a munkanélkülieké. A pozitív hatás azonban az idős foglalkoztatottak esetében alacsonyabb. We used the last three waves of the European Quality of Life Surveys to analyze grey-haired employed persons’ satisfaction with their life. Applying ordinary least squares and ordered logit models we showed that employed persons have greater life satisfaction on average than unemployed ones, ceteris paribus. Although this positive effect is smaller in the case of older employed persons.

Author Biographies

Éva Berde

 
Berde Éva 1988 óta dolgozik a Budapesti Corvinus Egyetemen, illetve jogelődjeinél. Végzettsége szerint közgazdász és matematikus. Mikroökonómia jellegű tárgyakat tanit, illetve választható tárgyakként demográfiai összefüggésekről és a hakni gazdaságról is vannak kurzusai. Kutatási témái: a demográfia kihatásai a gazdasági életre, a hakni gazdaság, valamint a Tömeges Nyílt Online kurzusok. 2015-ben egyetemi tanárrá nevezték ki. Szintén 2015-ben alapította az egyetemen belül a Demográfia és Gazdaság Kutatóközpontot, mellyel azóta több pályázatot is nyertek. Az MTMT-ben több mint 120 bejegyzett publikációja szerepel. Jónéhány PhD hallgató végzett az ő témafelügyeletével, és jelenleg is három Phd hallgató konzulense. 

László Tőkés

 

Tőkés László 2015 óta dolgozik a Budapesti Corvinus Egyetemen. Közgazdász és közgazdász tanár diplomáját is ugyanitt szerezte. Bevezető közgazdaságtani, valamint empirikus tantárgyak oktatásában vesz részt, alap- és mesterszakon egyaránt. Kutatási témája a külföldi közvetlentőke-befektetések.

Downloads

Published

2021-06-07

Issue

Section

A munka világából