Az alkalmazottak fluktuációjának és munkaerőhiányának elemzése a közszférában egy országos empirikus kutatás tükrében

Authors

  • József Poór
  • Tímea Juhász
  • Zoltán Hazafi
  • Gábor Szakács
  • Ádám Kovács

DOI:

https://doi.org/10.3311/ope.331

Abstract

Nagy problémát jelent maga a fluktuáció jelenléte a szervezetek életében. A fluktuáció számít a humán erőforrások egyik fontos teljesítményindexének. A fluktuáció emelkedése olyan történésekre, problémákra és hibákra következtet, amelyek egy szervezet jövőbeni sikeres és effektív működését merőben gátolják. A fluktuáció kezelésére, ezért a gyakorlatban azonnali lépéseket és alkalmazható módszereket szükséges eszközölni (Boudreau,2011). A megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkező munkavállaló meghatározóan jelentős értéket képvisel a szervezetek hatékony működésében. A fluktuációs érték ágazati bontása, rámutat arra, hogy a magánszféra vállalatainál a fizikai munkaköri csoportokban a legmagasabb mértékű a fluktuáció. Meglepő eredménye a kutatásnak, hogy a közszférában ugyanezen munkakörökben alacsony fluktuációs értékek tapasztalhatók. Viszont az is kiderül cikkünkben idézett 2017-ben elvégzett empirikus kutatásunkból, hogy ma már szokatlanul magas fluktuációs értékek (pl. 40%-os) is előfordulnak a közszférában is.Fluctuation itself means a great problem in the operation of organizations. Fluctuation is one of the main production indicator of human resources. A growth in fluctuation indicates events, problems and faults that obstruct the successful and effective operation of the organization in the future. Therefore, it is necessary to make instant steps and apply adequate methods to manage fluctuation (Boudreau, 2011). The employee possessing sufficient professional experiences bears a determinant and essential value in the efficient operation of the organization. The sectoral breakdown of the fluctuation values refers to the fact that fluctuation shows the highest values within the groups of physical positions at private companies. It is a surprising result of the research that the fluctuation values of the same positions in the public sector are low. However, our research implemented in 2017 and cited in this article made it clear that in some cases there are extreme fluctuation values (e.g. 40 percent) in the public sector, as well.

Author Biographies

József Poór

Dr.Poór József, MTA doktor a Selye János Egyetem (Komárom, Szlovákia) habilitált és kinevezett professzora és szakvezető a Szent István Egyetemen,  ahol nemzetközi menedzsment, emberi erőforrás menedzsment, nemzetközi emberi erőforrás menedzsment és menedzsment tanácsadás tárgyakat oktat magyar és idegen nyelven.

Tímea Juhász

Juhász Tímea habilitalt doktor, SAP tanácsadó, külső, meghívott oktató több hazai egyetemen.

Zoltán Hazafi

Dr. Hazafi Zoltán jogász, intézetvezető, egyetemi docens a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, szakmai főtanácsadó a Belügyminisztériumban. 

Gábor Szakács

Dr. Szakács Gábor CSc. a Nemzeti Közszolgálati Egyetem ny. egyetemi docense, a stratégiai emberi erőforrás menedzsment közszolgálaton belüli bevezetésével összefüggő oktató, tudományos kutató és projekttevékenységet lát el.

Ádám Kovács

Kovács Ádám, a Selye János Egyetem  (Komárom, Szlovákia) első éves doktorandusz hallgatója, a kutatásom a munkaerőhiány, munkaerő-megtartás és robotizáció témakörre összpontosul.

Downloads

Published

2019-10-13

Issue

Section

Munkaügyi Szemle