Tizenévesek és felnőttek kognitív profiljának online mérése

Authors

  • Éva Gyarmathy
  • Zsófia Gyarmathy
  • Zénó Szabó
  • Anna Pap
  • Szokoly Mária Kraicziné

DOI:

https://doi.org/10.3311/ope.330

Abstract

A megnövekedett ingergazdagság a diverzitás növekedéséhez és a képességszerkezet megváltozásához vezet, és a képességek fejlődésének vizsgálata és támogatása ehhez kell, hogy igazodjon. Nem egyszerűen a digitális technika adta lehetőségek használata, de a megváltozott pszichológiai paramétereknek megfelelő mérési eljárások és vizsgálati protokollok kidolgozása és alkalmazása is sürgős feladat, hogy a pszichológusoknak, pedagógusoknak és egyéb szakembereknek a képességszerkezet gyors megismerésére legyen lehetősége.Kutatásunkban ezeknek a feladatoknak a megoldásával gyorsan és könnyen használható, az iskolai sikerességben legfontosabb kognitív mutatókat megbízhatóan mérő, pedagógusok által is használható vizsgálati rendszert dolgoztunk ki. The increased richness of stimuli leads to an increase in diversity and to changes in the capacity structure, and the examination and support of the development of capacities must be adjusted to this. It is an urgent task not only to use the possibilities offered by digital technology but to elaborate and apply procedures and testing protocols being adequate interms of the changed psychological parameters so that psychologists, teachers and other experts have the opportunity to quickly get a picture of the capacity structure.In our research, we have elaborated a testing system that is, by having the exercises solved, easy and quick to use, reliably measures the cognitive indicators being the most essential in school success and can also be applied by teachers.

Author Biographies

Éva Gyarmathy

Dr. Gyarmathy Éva klinikai és nevelés lélektani szakpszichológus, a  MTA Természettudományi Központ Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetének tudományos főmunkatársa. Fő kutatási területe az atipikus fejlődés, így az átütő fejlődésű vagy többszörös különlegességű tehetség, tanulási, figyelem, hiperaktivitás zavar és autizmus spektrum zavar. Nemzetközi projektekben a gondolkodás és tanulás hatékonyságát, a mozgás, a művészetek és az algoritmikus/stratégiai gondolkodást kívánó játékokon keresztül fejlesztő módszerek kutatásában és fejlesztésében vesz részt. Tudományos publikációinak száma 224, ebből 53 angol nyelvű. Az ADHD Egyesület Alapítvány kuratóriumi tagja, az International Society for the Interdisciplinary Study of Symmetry és a European Chess Union International nemzetközi tanácsadó testületének tagja.

Zsófia Gyarmathy

Gyarmathy Zsófia nyelvészetből doktorált a düsseldorfi Heinrich-Heine egyetemen, kutatási területe a formális jelentéstan. Jelenleg adatfeldolgozással és -elemzéssel foglalkozik, illetve számítógépes nyelvfeldolgozási projektekben dolgozik a tudományos és a vállalati szférában. Nyelvészeti témákban több publikációja megjelent nemzetközi platformokon, többek közt az elismert Journal of Semantics folyóiratban.

Zénó Szabó

Szabó Zénó informatikatanár, közgazdász-tanár, az ELTE Neveléstudományi
Doktori Iskolájában szerzett abszolutóriumot. Jelenleg az ELTE-n dolgozik programozóként. Kutatási területe a tanulási nehézségek felismerése informatikai eszközökkel. e-mail: zeno@contenet.hu

Anna Pap

Pap Anna az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Neveléstudományi Doktori Iskola andragógia programjának  doktorandusza. Kutatási témája a szakképzésben tanulási zavarokkal küzdő diákok tanulásának támogatása, a szakképzés módszertanának megújítása. A felnőttképzés és a szakképzés területén tanulástámogatással foglalkozik. 2013-ban Andragógia alapképzést, 2015-ben a Gyógypedagógiai alapképzést és Andragógia mesterképzést szerzett az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai  és a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán. Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégium tagja, mentora. Tíz publikációja jelent meg konferencia és tanulmány kötetekben, hazai folyóiratokban.

Szokoly Mária Kraicziné

Kraiciné dr. Szokoly Mária PhD c. egyetemi docens az ELTE PPK Felnőttképzés-kutatási és Tudásmenedzsment Intézetbe, Egyetemi doktori fokozatot biológiából, PhD fokozatot neveléstudományból szerzett. Kutatási területe a pedagógus-andragógus szerepek és kompetenciák változása, a felnőttképzés módszertani megújítása, valamint a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok kulturális eszközökkel történő segítése,  Tagja az MTA Pedagógiai Bizottság Andragógiai Albizottságának, az Új Pedagógiai Szemle c. folyóirat és a neveléstudomány.elte.hu online folyóirat szerkesztő bizottságának.

Downloads

Published

2019-10-13

Issue

Section

Tanulmányok