KONCZ Gábor

 

„Egy napom a jövőben”
Az „Ötven éves a magyarországi jövőkutatás” jeles évforduló tiszteletére

rajz- és versíró versenyt szervezetünk, 2018-ban

 

Az 1969-ben megalakult, tehát immár ötven éves Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Stúdió Egyesület (TIT SE) épületének /1113 Budapest, Zsombolyai u. 6.) és szervezetének sokrétű lehetőségeiről, kínálatáról átfogó tájékoztató olvasható a www.tit.hu honlapon. Különösen a 2017. évi beszámoló és a 2018. évi terv tanulmányozását javaslom.

Az MTA IX. Osztály Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Albizottsága 2018-ban többször tárgyalta az „Ötven éves a magyarországi jövőkutatás” lehetséges programját. Mint a TIT SE elnök-igazgatója örültem annak, hogy többen javasolták, szervezzünk gyermek rajzversenyt is. Örültem, hiszen tanulmányaimat 1969-ben kezdtem a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen és szakdolgozatomat (Dr. Kovács Géza és Dr. Nováky Erzsébet segítségével) 1974-ben, jövőkutatási témakörben védtem meg. Azóta számos ilyen témájú tanulmányt publikáltam és többször hangsúlyoztam, hogy a jövőkutatásba már a gyermekeket is célszerű bevonni. Igencsak lelkesedtem azért is, mert a TIT SE keretében, Bácsfai Linda rendezvényi menedzser színvonalas gyermek programokat is szervez. Teheti ezt szakmailag és személyileg is alaposan felkészülve, mint három gyermek édesanyja. Az alábbi felhívásban meghirdette, majd megszervezte a programot.

image001

Érkezett 44 rajz és egy vers! Az internetes és helyi szavazás díjakat ajánlott meg, amelyeket a közönség továbbiak kiemelt elismerésével egészített ki. A kiállítás megnyitóján prof. Dr. Nováky Erzsébet előadás értékű és színvonalú ismertetőben foglalta össze a jövőkutatás lényegét és tekintette át a jeles évforduló programját. A köszöntések után a gyermekek, pedagógusok és szülők örültek az ünneplésnek, az apró ajándékoknak és persze különösen Misi Bohóc (Almási Mihály) zenés programjának. Ő persze gyermekeket is felcsábított a színpadra, a fotón Bácsfai Linda gyermekeivel látható: Molnár Luca, Molnár Lili és Molnár Máté.

image002

 

Peregovits Dániel verse

image003

Nos, lássunk a maradandó élményű, kiállított és díjazott képekből néhányat, a szülők engedélyével.

image004

1. helyezett: Prókai Kristóf: Egy napom a jövőben (ált. iskola, 3. osztályos tanuló)

…Nos, valóság és lehetséges jövő.

image005

3. helyezett: Cadena-Angyan Lili: Egy napom a jövőben (2. osztályos tanuló)

…Persze ismét repülő, ám de külön öröm a kémény tetején a szélkakas és lentebb a vágtató ló

 

 

 

 

További résztvevők:

image006

Bognár Luca: Kiszolgáló robot (ált. iskola, 3. osztályos tanuló)

…Gondolom, hogy fagyit szolgáltat a robot.

 

 

 

image007

Kovács Fanni: Egy napom a jövőben (ált. iskola, 2. osztályos tanuló)

…Fő, hogy nyuszifüles autó és kutyák is lesznek.

 

image008

Molnár Lili: Egy napom a jövőben (ált. iskola, 2. osztályos tanuló)

…Valódi tervezés: A kiállítás megnyitóján kiderült, hogy Molnár Lili tűzoltó szeretne lenni.

 

Bácsfai Linda ez évben is megszervezi a nyári gyermek tábort! Ennek keretében ismét kiállítjuk a gyermek rajzokat! A program olvasható ugyan a www.tit.hu honlapon, ám itt is azért közöljük, mert kérjük a további ötleteket, javaslatokat, rendezvényi és együttműködési ajánlatokat!

--image009

Nos, a fentiekben való „igazgatási” közreműködésen túlmenően, a saját jubileumi vállalásom a következő.

·     Elkészítem és legalább a www.tit.hu honlapon publikálom (…másokat is bíztatva erre…) ötven évnyi autobibliográfiámat.

·     Ebből kiválogatom és tételesen összefoglalom a jövőkutatási, társadalmi tervezési témájúakat, Dr. Kovács Géza professzor úr munkássága előtt is tisztelegve. Cím: „A lehetséges jövőktől a kívánt jövőig…” Azt akarom ugyanis vázolni és hangsúlyozni, hogy a jövőbe tekintésnek akkor van igazán értelme és haszna, ha konkrét stratégiákig, törvény tervezetekig, cselekvési programokig  tudunk eljutni. Ehhez is kérem és várom a javaslatokat a gyermekektől, unokáktól is… Mail: drgaborkoncz@t-online.hu. No, persze legyen időnk játékra is.

Refbacks

  • There are currently no refbacks.