„Legyen szerencsénk máskor is” A SINOSZ és a Szerencsejáték Zrt. jó gyakorlata siket és nagyothalló személyek foglalkoztatásában

Authors

  • Dóra Hangya
  • Júlia Mecséri

DOI:

https://doi.org/10.3311/ope.209

Abstract

Tanulmányunk célja, hogy bemutassuk a Szerencsejáték Zrt. és a SINOSZ eredményeit a siket és nagyothalló személyek foglalkoztatása területén. Tesszük ezt azzal a céllal, hogy iránytűt adjunk azon munkáltatók és szakemberek kezébe, akik szeretnének siket és nagyothalló embereket foglalkoztatni. Emellett egy jó gyakorlat ismerhető meg a nonprofit – forprofit szféra együttműködéséről, és a sokszínűséget és befogadó szemléletet értéknek tartó munkaadói hozzáállásról, valamint egy érdekképviseleti szervezet úttörő szerepvállalásáról.***Our study aims to present the results achieved by Szerencsejáték Zrt. (National Lottery Company) and SINOSZ (Hungarian Association of the Deaf and Hard of Hearing) in the field of employing deaf and hearing impaired persons. We strive to offer directions for the employers and professionals who wish to hire deaf and hearing impaired people. Besides, we also introduce a good practice of the cooperation of the non-profit and for-profit sectors, the employer attitude taking multi-colourness and inclusive position as a value and the pioneer activity of an advocacy organization. 

Author Biographies

Dóra Hangya

Okleveles andragógus, érdekvédelmi és fogyatékosságügyi szakember, foglalkozási rehabilitációs szakértő. 2011 óta a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) munkatársa, jelenleg munkaerő-piaci szolgáltatásvezetője. 2011-ben végzett a Szegedi Tudományegyetemen, ahol andragógia MA diplomát szerzett. Kutatási területe a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek társadalmi (re)integrációjának felnőttképzési és munkaerő-piaci aspektusai. A Szegedi Tudományegyetem óraadó oktatója és számos szociális területen zajló képzés tananyagfejlesztője, oktatója. Az ELTE Neveléstudományi Doktori Iskolában szerzett abszolutóriumot, jelenleg az SZTE jogi szakokleveles HR szaktanácsadó szakának végzős hallgatója. Alapító tagja az Andragógia Kutatócsoportnak, mely 2009 óta működik az SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézetében.


Júlia Mecséri

Mecséri Júlia szociológus. 2008 óta a Szerencsejáték Zrt. munkatársa oktatási-, majd 2012-től karitatív menedzserként. 2005-ben végzett az ELTE Társadalomtudományi Karán, ahol szociológus diplomát szerzett. Jelenleg az ELTE Neveléstudományi Doktori Iskolájában folytat tanulmányokat, kutatási területe a fogyatékos emberek iskolai és társadalmi integrációja.

Downloads

Published

2017-09-30

Issue

Section

Munkaügyi Szemle