Elhelyezkedési esélyek vizsgálata a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak körében

Authors

  • Edina Dombi
  • Dóra Roszik

DOI:

https://doi.org/10.3311/ope.207

Abstract

Jelen tanulmány fő kérdésköre a szegedi egyetemisták aktuális munkaerő-piaci helyzetének elemzése köré épül, központi elemét a hallgatók szubjektív megítélése alkotja. Ennek fényében bemutatásra kerülnek azok a tényezők, amelyek jelentős hatással lehetnek a diploma megszerzését követően a munka világában történő elhelyezkedésre. Kérdőíves vizsgálatunkban arra kerestük a választ, hogy milyen mértékben képes megtartani Szeged és ezzel együtt a Dél-alföldi régió a Szegedi Tudományegyetemen tanuló hallgatók szellemi tőkéjét. Mennyire jellemző a diákokra, hogy el akarják hagyni a térséget, mert elenyésző esélyt látnak a szakmájukban való elhelyezkedésre? Pozitívan hat-e a tanulás mellett folytatott munkavégzés a régióban maradásra a diploma megszerzését követően? Azt feltételeztük, hogy magas a Dél-alföldi régióból való tudás-tőke elvándorlás, amelynek hátterében az állhat, hogy a fiatalok nem tudják megfelelően kamatoztatni a megszerzett tudásukat, nincs kielégítő kereslet a munkaerőpiacon ebben a térségben. A tanulás és munkavégzés kapcsán arról szerettünk volna bizonyítást nyerni, hogy nem a végzettségüket tartják a legfőbb tényezőnek az elhelyezkedést illetően a hallgatók, hanem fontosabb számukra a már kiépített kapcsolati hálójuk megtartása és a már megszerzett munkatapasztalatuk.***This study is structured around the examination of students’ labour market position at the University of Szeged. The main focus in this questionnaire survey is on the students’ subjective opinion and feedback. For this reason, we demonstrate the most important factors which influence choosing and accepting a position after graduation. In this study we examined how Szeged and the southern region is able to keep the intellectual capital within this region. Furthermore, our research tries to answer the following two questions: How typical is it for these students to leave the region behind because they see better opportunities somewhere else? Does it have a positive effect if students work regularly while they are studying? We assumed that the amount of migration from the Southern Great Plain region among graduated students is high, because the labour market cannot offer suitable positions for them. Moreover, we also assumed that qualification is not the most important factor for students who are looking for a job, rather their previous work experience and social network are the most important factors.

Author Biographies

Edina Dombi


Dombi Edina pszichológus, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Tanszékének tanársegédje, a Neveléstudományi Doktori Iskola doktorjelöltje. Fő kutatási témája az időperspektíva elméletének, szociál-és személyiségpszichológiai vonatkozásainak vizsgálata. Mindemellett személyiségfejlesztő, önismereti és konfliktuskezelési tréningeket vezet, autogén tréning és szimbólumterapeuta.

Dóra Roszik

Roszik Dóra szociálpedagógus, kutatási témája a felsőoktatásban tanuló hallgatók munkaerő-piaci esélyeinek vizsgálata. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Tanszékén működő Fészek Tehetség Műhely tagja. A Diákmunka Budapesten internetes oldal vezető szerkesztője.

Downloads

Published

2017-09-30

Issue

Section

Munkaügyi Szemle