Munkahelyi pszichoterror vizsgálata pedagógusok körében

Authors

  • Mónika Perger Budapest University of Technology and Economics
  • Pálma Krisztina Takács Budapest University of Technology and Economics

DOI:

https://doi.org/10.3311/ope.202

Abstract

Jelen tanulmányban a pszichoterrort a munkahelyi negatív viselkedésformák vizsgálatán keresztül tártuk fel pedagógusok körében. A vizsgálatban 102 fő vett részt. Az általunk kialakított 36 tételes online kérdőív a LIPT magyar változatán (Kaucsek, Simon, 2009) és az Einersan és munkatársai (2009) NAQ-R kérdőívén alapult és saját tételeket is tartalmazott. A vizsgálat egyik célja az volt, hogy feltárjuk, mit tekintenek a pedagógusok leginkább negatív viselkedésformának és milyen saját tapasztalataik vannak ezekkel kapcsolatban a munkahelyükön. A nemek, a pályán eltöltött idő és az iskolatípus alapján is vizsgáltuk a különbségeket. A fizikai erőszakra, szexuális zaklatásra utaló viselkedésformákat tekintették a leginkább munkahelyi pszichoterrornak. Ha nem fejtheti ki a véleményét, túl van terhelve, el van szigetelve, túlzottan ellenőrzik, nem a felkészültségének megfelelő munkát kap, ezek tartoznak a legkevésbé negatívan megítélt viselkedések közé a válaszadók szerint. A leggyakrabban megtapasztalt negatív viselkedésformák között azokat találjuk, amelyeket a legkevésbé negatívan ítélték meg. A nemek között különbség mutatkozott a felsorolt magatartásformák közül hat megítélésében, a nők negatívabbnak ítélték ezeket. Különbség mutatkozott a pályán eltöltött idő tekintetében két tétel, és az iskolatípus tekintetében hat tételre vonatkozóan az átélt élmények alapján.***Study of workplace psychoterror among teachers In this paper, psychoterror was investigated through the examination of negative behaviors in the workplace among teachers. In the study, 102 people participated. Our 36-items online questionnaire was based on the Hungarian version of LIPT (Kaucsek, Simon, 2009) and the NAQ-R Questionnaire (Einersan et al., 2009) and included own items. One of the aims of the study was to find out what behaviors teachers judge most negative and how they have their own experience in their workplace. We also studied differences based on gender, time spent in professional work, and school types.Behaviors of physical violence and sexual harassment were considered to be the most relevant workplace psychoterrors. If one cannot expose his opinion, one is overloaded, insulated, over-controlled, and he does not get the job appropriate to his preparedness, these were among the least negatively-perceived behaviors, according to respondents. Among the most frequently experienced negative behaviors are those who have been least negatively judged. There were gender differences in six items of these behaviors, women considered them to be more negative. Based on the experiences there was a difference in two items according to the time spent in professional work and the six items according to school types.

Author Biographies

Mónika Perger, Budapest University of Technology and Economics

Pszichológus, pszichológia szakos középiskolai tanár és pedagógiai szakpszichológus. 2003-ban szerezte PhD fokozatát a Debreceni Egyetemen. Oktatott a DE Egészségügyi Főiskolai Karán és a SZIE Alkalmazott Bölcsészeti Karán. 2009-től a BME GTK Ergonómia és Pszichológia Tanszékén egyetemi adjunktusként dolgozik. Fő kutatási területe a felsőoktatás, mint munkahely: oktatói és hallgatói sikeresség, oktatói identitás, munkahelyi interperszonális kapcsolatok.

Pálma Krisztina Takács, Budapest University of Technology and Economics

 

Szociológus-közgazdász, pszichológus, munka és szervezet szakpszichológus. coach, tréner. Jelenleg a
BME GTK Ergonómia és Pszichológia Tanszékén doktori hallgató. Fő kutatási területe a munkatársi
kapcsolatok hálózatelemzése, valamint pozitív és negatív vonatkozásai.

 

 

 

 

 

Szociológus-közgazdász, pszichológus, munka és szervezet szakpszichológus. Coach, tréner. Jelenleg a BME GTK Ergonómia és Pszichológia Tanszékén doktori hallgató. Fő kutatási területe a munkatársi kapcsolatok hálózatelemzése, valamint pozitív és negatív vonatkozásai.

 

 

Downloads

Published

2017-09-30

Issue

Section

Tanulmányok